De acht grote lessen van de natuur (les 4)
5/11/20233 min read
“De vrouwelijke waarden zijn de bron van gelukzaligheid. Ken het mannelijke, blijf bij het vrouwelijke.” ~Lao Tse~
Vorige week postte ik een verhaal over les 3 van De acht grote lessen van de natuur (van Gary Ferguson).
Vandaag les 4: Om de wereld, en onszelf, te genezen moeten we eerst het vrouwelijke terugvinden
Zelfs als we weten dat we een vrouwtjesdier aanwijzen, gebruiken we vaak het woord ‘hij’.
In boeken, films, sagen en mythen spelen mannen vaak de hoofdrol.
De rolverdeling binnen natuurvolkeren? Duh! Mannen jagen, vrouwen verzamelen. En aangezien wetenschappers claimen dat vlees het belangrijkste bestandsdeel is van hun dieet, mogen we wel concluderen dat mannen de belangrijkste rol hebben. Toch?
Het zijn slechts een paar voorbeelden van hoe diep de mannelijke energie in onze maatschappij verankerd is. Het gaat om fysieke kracht, besluitvorming en actie. We willen meer. We willen beter.
In veel opzichten worden mannen belangrijker gemaakt, alsof ze zonder vrouwen kunnen. Het is een kortzichtige kijk op het leven, die door de eeuwen heen mede gecreëerd werd door machtige (mannelijke) heersers.
Gary Ferguson schrijft daarover het volgende: “De gedachte dat het ene geslacht belangrijker is dan het andere, is een menselijke dwaling – zij ontkent dat de natuur een uiting is van het evenwicht tussen beide. Het leven gedijt simpelweg als het mannelijke en vrouwelijke volledig met elkaar samenwerken. […] Om iets te bereiken, zo blijkt, heb je wijsheid nodig. En zonder het vrouwelijke fladdert de wijsheid maar wat rond als een vogel met gekortwiekte vleugels.”
Vrouwelijk leiderschap
Het is belangrijk om dit te begrijpen: vrouwelijke en mannelijke energie staan los van geslacht. Mannen bezitten óók vrouwelijke energie, of ze nu willen of niet. Andersom geldt dat ook.
Vrouwen zorgen voor nieuw leven. Ze onderhouden daarnaast allerlei complexe relaties. Zorgen voor rust en vrede binnen groepen. Zijn creatief en veel beter afgestemd op energie en hun gevoel.
Kijk je naar het dierenrijk dan zie je meteen dat dit is zoals de natuur het bedoeld heeft. Bij veel zoogdiersoorten is het een vrouw die de groep of kudde leidt. Enkele krachtige voorbeelden: olifanten, wolven, hyena’s en bonobo’s (met wie wij 99% van ons DNA delen).
Omarm het vrouwelijke
Natuurlijk, vaak is het grappend bedoeld. Maar mannen die vrouwen nu nog verwijzen naar hun plek achter het aanrecht, mogen zichzelf oprecht afvragen waar ze zo bang voor zijn? Ben je zo onzeker dat je dit soort grappen nodig hebt om jezelf beter te voelen?
Stoere praat onderling mag hoor, maar persoonlijk vind ik het stoerder als je ook je zachte kant durft te tonen. Toegeeft dat mannen ook huilen, onzeker zijn, geliefd willen worden, kwetsbare wezens zijn.
Het zou zo mooi zijn als mannen weer de vrouwelijke energie in zichzelf gaan omarmen. Wat meer zachtheid en compassie toelaten in hun leven. Zich weer verbinden met de levensenergie.
Gevoelens moet je uiten. Alles wegrationaliseren is de makkelijke weg. Probeer eens te voelen in je eigen lijf. Wat gebeurt daar en wat zegt jou dat?
Hiermee zeg ik niet dat je moet stoppen man te zijn. Ik ben helemaal voor logica, planning, besluitvorming en fysieke fitheid. Jij bent de beschermer van de vrouw/vrouwelijke energie en je familie. Jij kunt haar faciliteren, en zij jou. Be ready for that job man!
De magie van balans
Binnen het planten- en dierenrijk hoeven we dit niet uit te leggen. Daar bestaat een natuurlijk evenwicht. Mannen en vrouwen hebben elkaar nodig. Strijd tussen de seksen in zinloos, een belemmering voor de voortplanting.
Sterker nog: er zijn zelfs soorten – slakken bijvoorbeeld – die van geslacht kunnen veranderen. Zij zijn hét bewijs dat de mannelijke en vrouwelijke energie in ieder levend wezen aanwezig zijn. Hoe magisch!
De afgelopen jaren wordt de kentering steeds zichtbaarder. De vrouwelijke energie wint langzaam aan kracht. Niet om de mannelijke vervolgens te gaan overheersen, maar zodat er weer balans ontstaat. Een balans die veel te lang zoek is geweest. En we hoeven slechts om ons heen te kijken om de vele pijnlijke gevolgen daarvan te zien.
Laten we het vrouwelijke en mannelijke weer verbinden. Van binnen en van buiten. Als yin en yang, die elkaar naadloos aanvullen.
Weet je niet hoe?
Ga de natuur in! Open je zintuigen. Neem waar wat er gebeurt. Voel dat de balans zich herstelt in jouw lijf. Ben je verbonden met de natuur, dan ben je verbonden met jezelf. Jij bént natuur. Jouw lijf is een ecosysteem. En een systeem dat in balans is, is gezond.
Dat wil jij toch ook?